Handidag bij WSV Maurik door Johan Willems

Vandaag vroeg opgestaan, want ik ga naar de handidag, een waterskidag voor gehandicapten, bij WSV Maurik. Ik start als één van de eerste. Over een maand word ik 51, ik draag al 27 jaar een beenprothese. Waterskiën, daar heb ik nog nooit over nagedacht, laat staan op één been. Ben razend benieuwd wat ik vandaag zal mee maken.

Omstreeks half 10 ben ik aanwezig op het terrein van WSV Maurik, er zijn voldoende parkeerplaatsen en meer dan voldoende vrijwilligers om de deelnemers te begeleiden. Ik werd enthousiast ontvangen door Lois en Joan, even snel een bak koffie gedaan en vervolgens  omkleden om te water te gaan. Ook Ton van der Giessen is aanwezig, Ton (vervend waterskiër) die zelf ook een beenprothese draagt heeft de handidag 10 jaar georganiseerd en draagt dit jaar de organisatie van het evenement over aan Lois.

Ik had geen enkel idee wat ik vandaag kon verwachten en wie er op af zou komen, maar dit is echt een uniek evenement, met unieke deelnemers; slechtziend, blind, één arm of één been, dwarslaesie of een spasme. Het maakt niet uit, de vrijwilligers van WSV Maurik helpen elke deelnemer met het behalen van de doelstelling van de dag “waterskiën”.

WSV Maurik heeft zelfs geïnvesteerd in aangepaste hulpmiddelen voor het verwezenlijken van dit doel. Zo is er geïnvesteerd een zitski en is er zelfs een wedstrijd zitski. Ook is er dit jaar geïnvesteerd in een speciaal harnas met sling, dit hulpmiddel reduceert de trekkracht met 50% waardoor het waterskiën met één arm mogelijk is.

Veiligheid, altijd belangrijk op een evenement zoals deze. Kan er maar één ding over zeggen, top geregeld. Buiten de waterskiboten varen er twee rescueboten met rescuezwemmers. Er zijn starthulpen en assistenten op het steiger., De rescuezwemmers lagen al in het water voordat de deelnemer gevallen was.

Alle deelnemers hebben voor en na de lunch een skibeurt gedaan en hebben een prima prestatie neergezet. De Handidag werd afgesloten met een BBQ. Tijdens de barbecue was er een kleine speech waarbij iedereen (vrijwilligers en deelnemers) voor hun enthousiaste inzet werd bedankt. Er werd aandacht gevraagd voor de sponsoren en Ton van der Giesen werd bedankt voor zijn inzet de afgelopen tien jaar.

Kortom, een fantastische dag met ideale omstandigheden.

Vrijwilligers, sponsoren bedankt voor jullie inzet, alvast tot volgend jaar.

Johan Willems