Handidag door Mary Helings

Vanmorgen rond de klok van 10 uur kwamen ik en mijn vrouw aan bij waterskivereniging WSV Maurik om mee te doen aan het waterskiën voor mensen met een beperking. Deze info had ik uit ons ledenblad “Kort&Krachtig!” gehaald en dit leek mij echt interessant om te ontdekken of dit ook voor mij was weggelegd, ik mis namelijk mijn linker onderarm.
Toen we de auto geparkeerd hadden zagen we dat er al volop bedrijvigheid was op de steiger met vrijwilligers om alles in gereedheid te brengen.
We werden hartelijk ontvangen door Joan en haar twee assistentes Isabel en Jasmijn en even werd er gecheckt of ik op de lijst stond. We gingen op het terras zitten met prachtig uitzicht op het water waar het allemaal te doen was en onder het genot van een kopje koffie met zelf gebakken koek zagen we dat de eerste mensen met beperking al geïnstrueerd werden over het waterskiën.
Daar maakten we ook kennis met de man die dit mogelijk maakte en dat was Ton van der Giessen. Vol enthousiasme vertelde hij ons hoe deze dag ooit tot stand gekomen was met het mooie resultaat dat het volgend jaar voor de tiende keer georganiseerd zou worden. Er zijn diversen mensen met een andere beperking zoals Blind zijn, een Dwarslaesie hebben, Spasme hebben en een Been of arm amputatie.

Iedereen komt aan bod en door de vele echt vriendelijke vrijwilligers worden we allemaal goed begeleid. Niet alleen de deelnemers maar ook de toeschouwers die mee op de boot willen worden allemaal goed aan boord geholpen om het van dichtbij mee te maken.

Toen ik aan de beurt was kreeg ik twee ski’s aan en ging ik onder begeleiding van Gunther langs de boot aan een buis hangen die ongeveer twee meter van de boot afhangt en een meter boven het water hing. Na vier keer proberen om te gaan staan om zelf te skiën, wat niet lukte werd er besloten om de skistoel te water te laten en dat ging wel goed. Het was met een arm wel zwaar maar met wat ondersteuning kon ik toch een rondje maken en het laatste stukje kon ik alleen. Toen iedereen geweest was hadden we pauze en konden we iets gaan eten en drinken en even elkaars ervaringen uitwisselen wat natuurlijk ook mooi is want ieder komt met zijn eigen beperking andere obstakels tegen. Na het eten werd er ook even aandacht gevraagd voor de sponsors en dat waren de Rabobank “West Betuwe” en het “Fonds gehandicaptensport”, ze werden hartelijk bedankt voor hun bijdrage.

Daarna startte de tweede ronde en mocht ik eerst met een lijntje van twee meter aan de stang langs de boot het even proberen en toen dat goed ging kwam de lange lijn voor de dag. Deze was ongeveer 18 meter lang en dat was geweldig zoals je dan achter de boot in de golven danst, ook daar ging het een paar keer mis en dan werd er weer onder begeleiding gestart en als het dan weer goed ging liet Gunther weer los en kon ik weer even alleen genieten. Het geeft echt een kick en zeker als je zelf niet verwacht had dat je dit ook kan met een arm. Wel met een skistoel, maar toch.
Daarna weer even omkleden en wachten want er kwam nog een toetje aan en dat was een rondje op de banaan die tevoorschijn getoverd werd en ook deze rit werd geweldig.
Wat ik op vakantie in het buitenland niet durfde i.v.m. mijn beperking kon ik er hier echt voor gaan want er gingen immers twee begeleiders mee op de banaan dus dat geeft je gewoon een veilig gevoel. Na een rondje waar we er twee keer afgingen was het genoeg voor mij en mijn arm en kon ik voldaan gaan douchen.
Nadat iedereen die durfde of nog wilde geweest was werd er ook nog gebarbecued en omdat het de hele dag al mooi weer was zaten we allemaal buiten en het smaakte voortreffelijk. Rond kwart over zeven hebben we afscheid genomen van alle vrijwilligers met de belofte dat we volgend jaar terug komen want dit is een geweldig evenement op een prachtige locatie. Heb ook met Ton afgesproken dat als ik volgend jaar weer meedoe Ton gaat proberen om een speciaal harnas uit Groningen te laten komen dat is bestemd voor mensen met een arm om te waterskiën. Dat lijkt mij geweldig want dan ontlast ik niet alleen mijn rechterarm maar ga ik er ook voor om echt te gaan waterskiën.

Nogmaals veel dank aan de vrijwilligers van WSV Maurik voor het tot stand brengen van deze dag.

Mary Helings
Verzendhuis KMK